A kedvenc márkánk termékinek tesztje, bemutatók és akciók

Minden ami Xiaomi

Ne hagyjuk szállni a port - Xiaomi Air Purifier 2 teszt

2018. május 10. - xiaomifan

201511261631339498_eredmeny.jpg

Végre valahára sikerült beszereznünk egy darabot a Xiaomi Air Purifier-ből. Igen, már egy jó ideje kezd elegem lenni a porból. És most ne arra gondolj, hogy nem takarítok itthon. A levegőben, ha takarít az ember, ha nem, száll a por. Aki erre érzékeny, annak ez a légtisztító külön segítség lehet.

Természetesen a termék fő funkciója nem az, hogy ha bekapcsolod, akkor a lakás legutolsó sarkából is kiszippantja a régóta ott nyávogó pormacskákat, hanem a fő profilja a levegő tisztán tartása. Amit nagyon-nagyon hatékonyan old meg. Mivel szerencsére az utóbbi időben eléggé leeset a termék az ára, ezért mi is beszereztünk egyet, ami a megrendelést követően hamarosan meg is érkezett.

 

Kicsomagolás

 

p1010107.JPG

A körülbelül 60 cm magas újrahasznosított kartondoboz, amit az EU Express szállítással rendeltem, megnyugtatott arról, hogy nem párom szépségápolási termékei érkeztek meg, hiszen a csomagon feltűnt a Xiaomi felirat, így örömmel vittem be a házba a nagy, de a méretéhez képest könnyű dobozt.

p1010108.JPG

p1010110.JPG

A csomag oldalról nyílt, így lefektettem a földre és szép lassan felvágtam a ragasztócsíkokat, hogy az utolsó kínai import levegő is kiszökjön a csomag belsejéből. Felnyitva, egy oldalt hungarocell tartóelemekkel körbeölelt és egy textilzsákba csomagolt Air Purifier tárult elém. Ügyelve az apróságokra is, a leírást és egyéb papírokat tartalmazó pakkot egy apró ragasztópöttyel a szövet anyagára ragasztották, hogy még véletlenül se kerülje el a figyelmünket. 

p1010112.JPG

p1010136.JPG

Kiemeltem a dobozból és gyorsan megszabadítottam a védő ruhájától. A légtisztító 24 x 24 x 52 centiméteres méretekkel rendelkezik, tehát nem egy nagy jószág. A téglalap formájú műanyag test oldalai íveltek és a burkolat felétől, mind a négy oldalán egyre nagyobb mintázatú lukakat találunk rajta, ami nem csak a design miatt van így, hanem innen szívja a levegőt a szűrő felé. Jól össze van rakva, nem recseg-ropog.

p1010119.JPG

p1010143.JPG

p1010142.JPG

A tetején az eddigi fehér burkolat halvány szürkére vált, ahol egy óriási szellőzőnyílás található, benne pedig két méretes ventilátor helyezkedik el egymás alatt. A tetején a be/ki kapcsoló gombot találjuk, mellette egy WiFi kapcsolat jelzőt. Ha szembe fordítjuk, akkor a választható módok visszajelző LED-jeit láthatjuk, szemből nézve pedig legalul, a működést jelző LED található, ami több színben képes jelezni és attól függően változtatja a színeit, milyen tisztaságú levegőt érzékel a szenzorai által.

p1010121.JPG

p1010122.JPG

Hátul egy óriási ajtót találunk, ide helyezték nekünk a mellékelt európai csatlakozójú, 1.8 méter hosszúságú tápkábelt és szintén az ajtó mögött bújik meg a cserélhető szűrőbetét. A weboldalon, ahonnan megrendeltem CN, azaz kínai típusú csatlakozót írnak hozzá, így már felkészülten vártam egy átalakítóval a kezemben. Meglepetésemre európai szabványú vezetéket mellékeltek hozzá, ami nagyon kellemes meglepetés volt.

p1010123.JPG

p1010125.JPG

p1010126.JPG

p1010127.JPG

Szűrőből több fajtát is választhatunk, nekünk a kék verzió jutott. Ezek színenként eltérnek egymástól. A kék színű három rétegű, EPA, aktív szénszűrővel rendelkezik. A megvásárolható zöld szűrő a különféle szagok megkötésére is képes, a full extrás lila színű pedig antibakteriális réteggel is rendelkezik.

filter2_eredmeny.jpg

20160622172641_73956_eredmeny.jpg

1491030388710882_eredmeny.jpg

A szűrő ajtaja felett helyezték el az érzékelő szenzorokat, amik megállapítják a szálló por mennyiségéből, hogy mekkora a helyiség szennyezettsége. Felette egy gombot találunk, amit ha hosszan nyomva tartunk, akkor lenullázza a szűrő elhasználódásának üzemidejét, ha újat helyezünk be, illetve ezzel állíthatjuk a megjelenített világító LED-ek fényerejét.

p1010120_1.JPG

p1010124.JPG

 

A nagy próba

 

p1010141.JPG

Mivel nem kellett vele semmit csinálnunk, csak bedugni a konnektorba, ezért gyorsan be is kapcsoltuk és mivel az eszköz WiFi képes, ezért el is indítottuk a telefonunkon a Mi Home alkalmazást, ami a többi Xiaomi termékünket is kezeli. A WiFi hálózatunk jelszava megadása után már működött is a kapcsolat és új eszközként üdvözülhettük az eddigiek mellett.

201511261632531246_eredmeny.jpg

A telefonos alkalmazást megnyitva egy PM2.5 jelzőt látunk. Nem vagyok nagy szakértője a témának, így gyorsan rá is kerestem mit is jelent pontosan ez a PM2.5-ös érték. Az gondolom senkinek sem lesz újdonság, ha azt mondom, hogy a mikrométer, a milliméter ezred része. A 100 mikron méretű részecskéket, azaz az egy tized milliméter nagyságú apró szennyeződések már könnyedén szállnak a levegőben, így be tudjuk lélegezni őket, de ezek még túl nagyon ahhoz, hogy komolyabb gondot okozzanak. Megtapadnak az orrüregben, a nyálkahártyákon, és ha kifújjuk az orrunkat, akkor főként ezeket az apró oda nem illő szennyeződéseket távolítjuk el. A baj akkor kezdődik, ha nem 100 mikronos szemcsékről beszélünk, hanem 10 vagy 2.5 mikron méretű részecskékről. A 4 mikron alatti méretűek már bejutnak a tüdőnkbe is, a 2.5 mikron méretűek viszont nem csak, hogy bejutnak, de nehezen is ürülnek ki onnan. Szerintem senki nem szeretne, apró, oda nem illő szemcsékkel a tüdejében éldegélni. Megmondom őszintén, eléggé meglepődtem, amikor ezt olvastam és ezek után már egész más szemmel néztem erre a kis légtisztítóra. Miután a hirtelen jött rettegésen túltettem magamat, bekapcsoltam a szerkentyűt, hogy ha már ennyire károsak anyagok is lehetnek a levegőben, akkor ideje lesz őket likvidálni a lakásból.

1_73.jpg

A telefonos alkalmazás a már említett PM jelzővel tudatja velünk, hogy mekkora mértékű az apró részecskék szerinti szennyeződés, alatta pedig jelzi a szűrő elhasználódását. A kis szerkezetünk méri a helyiség hőmérsékletét és páratartalmát is, illetve jelzi, hogy mennyire megfelelő bent a levegő, a hőmérséklet, de megjelenti a helyzetünket (bár ezt nem igazán értettem, hogy miért van benne) és láthatjuk a használati szokásainkhoz mérten, hogy mennyi időre elegendő az adott szűrő, azaz mikor kell újat vásárolnunk. De emellett jelzi az eltelt működési időt és a megtisztított levegőmennyiséget is m3-ben megadva.

Az alkalmazás alsó ikonsorán a főbb funkciógombokat találjuk, így egy pillanat alatt utasítást adhatunk neki. Az első a be és kikapcsoló gomb. Mivel a Purifier a WiFi hálózatunkat használja, ezért ha ki van kapcsolva, a telefon jelet küld neki és újra használatra kész. A legjobb megoldás viszont az benne, hogy mivel a Mi Home alkalmazás a telefonunkon van, nem kell otthon lennünk ahhoz, hogy vezérelhessük. Így mobilnetről, a munkahelyemről is be tudom indítani az eszközt, ami egy szuper dolog, ha például tudom, hogy vendégekkel térek haza, így egy kicsit meg tudom forgatni a lakás levegőjét, kicsit megtisztítva azt. Szenzációs!

2_55.jpg

A menü sorban találunk még egy AUTO gombot, ami értelemszerűen a mért szennyezettségtől függően változtatja a tisztítás és ezzel együtt a ventilátor sebességét. A „Sleep” mód, szó szerint hangtalan. Én nagyon rosszul alszom és minden apró zajra felébredek, de az alvó módban semmi hangja sincs az eszköznek, olyan halkan üzemel. A „Favorite” gombbal egy nekünk tetszőlegesen beállított módot adhatunk meg. A könnyebbség a dologban, hogy megadhatjuk az adott helyiség területét négyzetméterben és már csak ki kell választani az ennek megfelelő beállítást a csúszkával, amit 1-4-től 34-37m2-ig állíthatunk. Érdekes funkció, de a mért adatokat egy kattintással meg is oszthatjuk.

ezgif_com-video-to-gif_2.gif

És a legjobb, hogy nem csak a készülék gombjával, hanem bárhonnan, a telefonunkról is elindíthatjuk

3_46.jpg

A beállítások menüpontban lehetőségünk van megnyitni egy gyorstalpaló felhasználói kézikönyvet, ami remek dolog, hogy mindig kéznél van a telefonunkban. Beállíthatunk időzítést is, így egy megadott időpontban fog be és kikapcsolni a légtisztító, bár ez nekem csak UTC+1 időben indult el, tehát egy órával korábbra kellett állítanom az időzítőt, mint ahogyan el szerettem volna indítani. Ezt még jó lenne kijavítani a szoftverben. Beállíthatjuk, hogy küldjön értesítést, ha valami baj történik az üzemelés közben. Itt arra tudok gondolni, ha egy gyerek például ceruzával próbálja megállítani a ventilátor lapátjait. Beállíthatjuk, hogy az értesítési LED-ek erősen, gyengén vagy egyáltalán ne világítsanak. De ezt a gép hátulján lévő gombbal is szabályozhatjuk. Megadhatjuk a helyzetünket, beállíthatunk szülői felügyeletet, hogy csak a mi telefonunkkal lehessen bekapcsolni, semmilyen másik eszközzel és bekapcsolhatjuk a legerősebb „TURBO” módot is a kedvencek listában, így nem csak a normál maximális légtisztítási teljesítményt, azaz a 330 m3/h, hanem 380 m3/h erősséget is beállíthatunk.

1468805550924213_eredmeny.jpg

201511261632542397_eredmeny.jpg

Ezen kívül kereshetünk hozzá újabb firmware-t, átnevezhetjük az eszközt a könnyebb azonosítás érdekében, hálózati információt nézhetünk, stb…

Beállítottam a szoba méretének megfelelő értékre és elkezdtem nézni a gép által mért adatokat. 44 PM2.5 értékről indultunk, majd ahogy elkezdte felkavarni a levegőt egy kis ideig ez a szám feljebb ment, majd körülbelül egy órával később 10-es értékre csökkent. Ha a szenzornak lehet hinni, akkor sikerült a helyiség levegőjét tisztábbá varázsolni, hiszen a 60 perces működés után 10-es értékre esett vissza a szenzor által mért érték. Ezt pár nappal később elvégeztem úgy is, hogy egy elemlámpát bekapcsolva helyeztem el az íróasztalom és figyeltem, mennyire száll a por, amikor bekapcsolva az Air Purifier-t megforgatta a levegőt. Az eszköz jelzése szerinti érték csökkenésekor valóban jóval kevesebb por volt a levegőben, és valóban, a lámpa fényénél is jóval kevesebb szemmel látható porszem repkedett, tehát tényleg használ.

201511261632004920_eredmeny.jpg

A gyártó egy szűrőt 3-6 hónapos használatra ajánl, persze ez függ a saját használati szokásainktól is. Ezért jó az, hogy a működési időtartamot mérve, az alkalmazás képes kikalkulálni azt, hogy mikor lesz szükség új szűrő beszerzésére. Sőt, van olyan szűrő is hozzá, amely képes megkötni a szagok egy részét is, így az egy kisebb lakásban nagyon jó szolgálatot tehet.

 xiaomi_air_purifier_2s_oled_filter1-700x700_eredmeny.jpg

A Xiaomi hozta azt a minőséget és precizitást, amit elvárhatunk tőle. Újra él egy kód hozzá, így a GBsaleAS kóddal 109.99$-ba kerül, az EU Express/EU Priority Line szállítással áfa és vám mentes.

1501875259356985472_eredmeny_2.jpg

A Xiaomi Air Purifiert itt találod

 

 

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson! Csatlakozz hozzánk, legyél te is a Facebook oldalunk tagja, így mindig frissen tájékozódhatsz az új híreinkről és a kedvezményes akciókról!

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenamixiaomi.blog.hu/api/trackback/id/tr8113902712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xiaomifan 2018.05.12. 17:53:42

@ébrenjáró: A cikk írásának pillanatában 115.99$ volt. Utána volt egy kedvezmény kód, denmarnaz sem él. Most a kínai raktárból lehet EU Expressz/EU Priority Line szállítással. Sajnos elkapkodták a készleteket, frissítjük a linket.

dgstr 2018.05.13. 06:34:59

Az, hogy az enyém sok-sok órányi használat után is még mindig némi "új tornacipő" szaggal dúsítja a kifújt levegőt, vajon normális? :) Amúgy ezt leszámítva igen gyorsan sikerült megkedvelni.

xiaomifan 2018.05.13. 06:40:06

@dgstr: A szűrő által a gyárban magába szívott csomagolóanyag "tornacipő" szag eltűnik. Sok-sok óra nem kellett hozzá, talán még egy sem.

invalid user name 2018.05.13. 15:40:38

@xiaomifan:

köszi... 300 dollárt sajnos most nem ér meg nekem (130-ért rögtön rendeltem volna)

kapasz 2018.05.13. 15:40:39

Most csak kínai csatlakozóval olcsóbb. Vajon szabványos a dugalj és beledugható egy borotvacsatlakozós kábel?

invalid user name 2018.05.13. 15:40:39

@ébrenjáró:

Na akkor a gearbestről már "csak" 200 dollár, de még az is 53 ezer forint...

A 35 ezer barátságosabb lett volna.

xiaomifan 2018.05.13. 15:46:49

@kapasz: Nekem is kínai kábellel írták, hogy azt a verziót rendeltem és mégis EU szabványúval jött, tehát vannak még véletlenek :)
De, ha mégis a kínaival küldik akkor ez a fajta kábel jó hozzá: www.notebook-alkatresz.hu/iec320-c5-220v-halozati-kabel-notebook-3-eres-tapegyseg-kabel-tap-kabel-iec320-c5-p111291?utm_source=argep.hu&utm_medium=cpc&utm_term=IEC320-C5&utm_campaign=K%C3%A1bel

xiaomifan 2018.05.13. 15:49:46

@invalid user name: Ha két darabot vásárolsz, akkor majdnem 300$.
A mellékelt kóddal és az áfa/vámmentes EU Priority Line szállítással 134$

invalid user name 2018.05.13. 19:32:19

@xiaomifan:

csatlakozó dugót nagyon könnyű cserélni egy kábelen, az nem lehet akadály :)

HurokGörbe 2018.05.13. 19:32:31

Ott a kupon a termék nevében ha megnyitod a linket: "GB100-$20off-"

Így a végösszeg: $128.03
Ha bedobsz még egy szűrőt: $162.97

Burgermeister 2018.05.14. 08:38:36

Csatlakozot cserelek ha ez a gond.

Burgermeister 2018.05.14. 08:39:11

Mennyi nm2 vagy m3 tisztitasara eleg egy ilyen kutyu?

xiaomifan 2018.05.14. 08:42:18

@Burgermeister: Az alkalmazásban beállítható a maximális teljesítményre, úgy 34-37nm alapterületű helyiség levegőjét képes megtisztítani.

Helyszíni zsemle 2018.05.15. 06:42:22

Nem keszulek ara a lenyeg, hanem hogy vajon, mennyibe kerul hozza a szuro ?

dgstr 2018.05.28. 21:03:45

@xiaomifan: kezdem megkérdőjelezni, hogy szükségem volt-e erre a cuccra :) A tornacipő szag nem tűnik, konkrétan egy napig mikor nem voltam otthon, járattam végig, annyit értem el, hogy dőlt a szag, amikor kinyitottam a bejáratot, épphogy nem szisszent :D

És a szűrőt már hetek óta kristálytisztának találom, miközben a PC-m alján lévő szivacsot hetente takarítom, mert konkrétan porszőnyeg tapad rá kívülről ennyi idő alatt. Nagyjából 80 centire vannak egymástól. A PM2.5 pedig amúgy is 30 környékén van konstans, akár járatom órákig, akár frissen kapcsolom be. Ettől még egy dizájnos cucc, ha fölé állok, ventillátornak is jó lehet :))) De nekem eddig haszontalan, ha nem káros (mert ugye aminek a szagát érzem, azt be is lélegzem...) - az első eszköz, amivel nem vagyok maradéktalanul elégedett a Smart Home rendszerben.

xiaomifan 2018.05.28. 21:07:28

@dgstr: Én most kiszedtem és megszagoltam, de az enyémnek szerencsére még közelről sincs olyan szaga, mint amit írsz. És már kezd körvonalazódni a kis por réteg a szűrő oldalán, hogy szívja be a port. Ha gondolod, írj privátban és megpróbálok írni a GearBest-nek, hátha...
süti beállítások módosítása