A kedvenc márkánk termékinek tesztje, bemutatók és akciók

Minden ami Xiaomi

Takarítás egy gombnyomásra - Xiaomi roborock S50 robotporszívó teszt

2018. március 01. - xiaomifan

roborock_s50.jpg

Aki robotporszívó vásárlásra vagy nézelődésre adta a fejét, azoknak feltűnhet, hogy a Xiaomi termékei kitűnnek a kínai márkák közül. Bizony drágábban mérik őket, mint amiket a konkurenseknél láthatunk. De vajon mit tudnak? Rengeteg eszközüket próbáltuk már, telefonokat, okos órát, külső akkumulátort, fülhallgatókat, LED izzókat, lámpát. Vajon a Xiaomi akkora céggé fejlődött, hogy itt is a nevet kell megfizetnünk, mint a nagyoknál? 

A Xioami roborock S50 nem egy ligában játszik a többi kínai robotporszívóval, de ez meg is látszik az árcéduláján. Osztottam-szoroztam és végül arra a következtetésre jutottam, hogy ha belegondolok, megéri a felár azért, amit tud. Hiszen, amilyen funkciókkal ellátták, abban egyeduralkodó a többiekkel szemben. Nem is gondoltam volna, hogy ennyire más lehet ez a termék, de teljesen különbözik az eddig próbált robotporszívóktól. Az okos jelző illik rá, hiszen nem úgy kell elképzelni, hogy faltól falig jár és mandinerből "pattan" le, és ész nélkül fordul egy másik irányba, hogy aztán tessék-lássék módon elvégezze, amit vártunk tőle, rengeteg csalódást okozva, hanem itt már a mesterséges intelligencia, már ha nevezhetjük így, és azok a dolgok, amikkel felvértezték, a tudásnak ára van.

 

Kicsomagolás

 

A Xiaomi robotporszívója a védjük a környezetet elvet vallva, újrahasznosított kartondobozban érkezett, amin a termék sziluettje látszódik. Méretes doboz, a könnyebb szállítás érdekében egy kis műanyag füllel is ellátták, de erre nincs szükségünk, hiszen nem a boltba mentünk el érte, hanem megrendeltük Kínából, mivel máshogy, mint EU Express szállítással

dsc06586.JPG

dsc06592.JPG

dsc06593.JPG

A dobozt kinyitva olyan elrendezéssel találkozunk, mint az ILIFE és Fmart termékeknél még soha. Legfelül egy nagy műanyag lapot találunk, amit a dokkoló elé kell helyezni, innen indul és erre áll vissza a porszívó a takarítás végeztével. Kapunk egy víztartályt, rajta egy felmosó fejet (moppot), plusz kapunk egyet tartalékba. Porgyűjtő tartály, rajta egy szűrőt és az európai szabványú töltőfejjel ellátott dokkolót, meg persze egy rakat angol nyelvű leírást. A csomagban nem találunk távirányítót, hiszen a Xiaomi úgy volt vele, hogy ha már egy egész okos ökoszisztémával rendelkezik, akkor a vezérlést és irányítást is könnyebb megoldani az okos telefonunkkal, amiben igazuk is van. De erről még ejtünk pár szót.

dsc06585.JPG

dsc06594.JPG

dsc06600.JPG

A porszívó, mint ahogyan 90%-ban az összes hasonló termék a kategóriában, kör alakú kialakítást kapott. Mérete 35 x 35 x 9.65 cm. Ahogyan a képeket is látszik, a felső rész nem teljesen sík. Az elülső részén a három fehér körkörösen megvilágított gomb található, hátul nyitható fel a porgyűjtő tartály, középen a 360 fokban forgó lézeres távolságmérő szenzor (LDS) található, ami nyomásérzékelőt is kapott, így kerülve el azt, hogy beakadjon például egy bútor alá, és amely képes felismerni/letapogatni a környezetét, ahol éppen tartózkodik és erről képet is küld a telefonunkra. Tiszta űrtechnológia! Az S50 3.5 kilogrammot nyom, külsejét nézve elöl és bal oldalán kapott egy-egy szenzornyílást. Az elején a 180 fokban ívelt, fehér ütközőszoknya, a hátoldalán a levegő kifújásához szükséges rácsos elem. Papírforma szerint 2.5 órán keresztül képes üzemelni és ezalatt egy maximum 250 négyzetméteres területet képes kitakarítani az 5200mAh kapacitású akkumulátorával.

dsc06567.JPG

Ha a hátára fordítjuk, és megnézzük, mit rejt az alja, akkor körbe, szintén szenzorokat találhatunk, amik megakadályozzák, hogy ha elfogyna a lába alól a talaj, nehogy leessen, például ha a lépcsőnk széléhez ér. Az olyan dolgok, mint a motorikusan hajtott kerekek, amivel már 20 mm magas küszöbön is átjut, vagy a töltőcsatlakozó érintkezője szinte szóra sem érdemes. Sokkal inkább érdekesebb az egyetlen pörgő kefe és az avatatlan szemnek is azonnal ismerős henger alakú vastag kefe fej a szívónyílás előtt. Ebből azt hiszem, már mindenki tudni fogja, hogy ez az egyik húzóereje (a sok közül) a szerkezetnek, hiszen ezzel nem sok porszívón találkozhatunk. Ez a forgó fej szolgál a szőnyegünk szálai közötti takarításra. Engem már ezzel megvettek.

dsc06581.JPG

Az első dolgom az volt, hogy megnézzem minden a helyén van-e a portartály környékén. Mivel volt már dolgom egy-két robotporszívóval, ezért kíváncsian nyitottam fel a hátulját, hogy mit rejthet. Amit alatta látunk, olyan, mintha valami steril kórházban lennénk. Átlátszó, 480 ml űrtartalmú tartály a pornak és egyéb szennyeződésnek, amit nem csak úgy kiemelünk, hanem van felül egy rugós benyomható kar és csak azzal távolíthatjuk el. Azt nem is mondtam, hogy ha a porgyűjtőt eltávolítjuk, akkor angolul fel is hívja rá a figyelmünket, hogy „dustpan removed”, azaz jelzi nekünk, hogy eltávolítottuk azt. Ha visszahelyezzük, ugyanúgy elmondja, hogy visszakapta a porgyűjtőjét. A tartály mellett található egy kefe, aminek a másik vége egy kis penge, ami ara szolgál, hogy a feltekeredett hajszálakat le tudjuk vágni a szőnyeg tisztító görgőről, így könnyebben eltávolítva azokat. A tartály jobb oldalán egy kék színű LED található, ami jelzi, ha a porszívó a WiFi hálózathoz csatlakozott, a másik pedig egy reset gomb. Emellett felhelyezhetjük a rá felmosó vizes tartályát, ami 140 ml víz befogadására képes és amihez két moppot is kapunk.

dsc06570.JPG

dsc06575.JPG

A legelső dolgom az volt, hogy felraktam a töltőre, illetve bedugtam a töltőt a konnektorba, bekapcsoltam a porszívót és a tetején található töltés gombot megnyomtam, amivel magától ráállt a dokkolóra. Közben a már sok Xiaomi terméknél megismert Android és iOS-re is feltelepíthető Mi Home appot indítottam el. Ez az egyetlen és legfontosabb alkalmazás a porszívó vezérléséhez.

  

Mi Home

 3_39.jpg

A porszívó ikonjára kattintva azonnal megjelenik egy kék hátterű terület, ezen a részen láthatjuk majd a feltérképezett területeket, alatta látható a megtisztított terület négyzetméterben megadva, a hátralévő akkumulátor kapacitás és a takarítás ideje. A legalsó sor a főbb parancsokat jelöli, mint indulás, dokkolás, tisztítás és a „Zoned cleanup”, amivel megadhatjuk, hogy csak a szoba egy adott területét takarítsa fel.

screenshot_20180207-093235.jpg

A Zoned cleanup opció nagy jó ötlet volt a fejlesztők részéről. Én arra használom, hogy ahol a szőnyeg a szobában van, azt a rész jelölöm ki, így egy takarítás után, nem kell újra az egész szobában kitakarítani, ha csak egy adott részt szeretnék megadni neki. Lehetőség van ezt a kijelölt szakaszt ismételni is, összesen háromszor.

4_31.jpg

A beállítások között megadhatjuk a régiónkat, kiválaszthatjuk, hogy milyen nyelven szólaljon meg (angol és kínai). Először nem tulajdonítottam sok szerepet ennek a funkciónak, de hasznos, hiszen nem csak értesítést küld a telefonunkra, ha végzett a takarítással, vagy ha elakadt egy kábelrengetegben, hanem azt közli is velünk. Beállíthatjuk a „carpet” módot is, amit szintén használok, hiszen, amikor érzékeli, hogy a padló porszívózása közben felment a szőnyegre, akkor erősebbre veszi a szívóteljesítményt. Nagyon jól működik ez a rendszer, szinte 10/10, ha felmegy a szőnyegre, megemeli a teljesítményt, ha lement róla, visszaveszi normál szívóerőre.

2_42.jpg

 

Lehetőség van időzítő beállítására is, így amikor nem vagyunk otthon, elindul a megadott időpontban, majd dolga végeztével visszaáll a dokkolóra tölteni magát. Itt nem csak az indulási időt, hanem a teljesítményt is beállíthatjuk, hogy csendes, kiegyensúlyozott, Turbo vagy MAX módon takarítson. Természetesen nevet is adhatunk a kedvencünknek, okos eszköz lévén a telefonról frissíthetjük a szoftverét, de még a WiFi erősség jelzésére is képes. Azon sem kell törnünk a fejünket, hogy mikor cseréljük ki a szűrőt, a kefét vagy mikor tisztítsuk meg a szenzorokat, hiszen a szoftver ezt is méri. Persze azt nem látja, ha épp teljesen koszos, hiába jelzi, hogy a megadott időpontban takarítsuk meg. Jó hír, hogy bármelyik szűrőhöz, keféhez és minden máshoz rendelhetünk újat, akár a GearBest-ről is. És végre moshatóvá tették a szűrőt, így az egy hetes takarítás alatt összegyűjtött, szűrőn fennakadt szennyeződést nem a szemetes előtt kopogtatva kell kiimádkozni, hanem mosószeres langyos vízzel ki is moshatom és szárítás után újra használható. Költségtakarékosság szempontjából nem utolsó dolog. Természetesen lehetőség van porszívónkat manuális is irányítani, itt két opciónk van, vagy a telefon képernyőjén megjelenő gombokat vagy a virtuális joystick-ot használhatjuk.

 

1_59.jpg

 

A nagy próba

 

A porszívót a tetején lévő középső, nagyobb méretű gomb nyomva tartásával kapcsolhatjuk be, majd másodszori gombnyomásra elindul a takarítás. A telefonunkon pillanatokon belül láthatjuk a porszívó tetején lévő 360 fogban forgó lézeres szenzor által letapogatott képet, ami egyre jobban kirajzolódik, amint elindul, és nem lesznek takarásban a tárgyaktól nem látszódó helyek. Az S50 nem azt a metódust választja, mint a legtöbb porszívó, hogy véletlenszerűen elindul valamelyik irányba, majd onnan cikázik össze-vissza. Megkeresi a hozzá legközelebb álló fal részt, majd elindul mellette. Az eddigi tapasztalataim alapján, ha nagyobb helyiségben helyezzük el, akkor felosztja a teret és egyszer az egyik, aztán a másik részen kezd el dolgozni, amiben nagy segítségére van a lézeres távolságmérés és az ultrahangos szenzorok, hiszen el tudja magát helyezni a szobában és ezáltal a másodperc töredéke alatt kiszámolja, hogy melyik a legoptimálisabb út a munkája elvégezéséhez. Ez az, amit sok porszívó még nem tud. Takarítás közben, ha egy tárgyat érzékel, szék lábat, bútort, akkor lelassít előtte, majd épphogy csak megpöccinti, és már fordul is el mellette, követve a tárgy vonalát, hogy minél alaposabban kitakarítson mellette. Amin a legjobban meglepődtem, hogy úgy vettem észre, mintha képes lenne a már bejárt helyeket felismerni és egy fixen elhelyezett bútornál már nem kell újra lelassítania és hozzáérnie, hogy haladjon tovább, hanem mintha már tudná, hogy most akadály jön és kikalkulálja a következő útvonalat. Legtöbb esetben egy „Z” alakú útvonalat jár be, attól függően, mekkora az akadályoktól mentes terület.

 screenshot_20180207-093017.jpg

A 2 centiméteres magasságú küszöbökkel tényleg sikeresen megbirkózik, egy-egy kábel sem okoz neki gondot, hacsak nem egy egész családi házhoz való nagyfeszültségű kábeleken kell átverekednie magát, viszont amit a többi társához hasonlóan ő sem szeret, azok a rongyszőnyegek. Mivel ezek a típusú szőnyegek viszonylag kicsik és könnyűek, főleg ha hosszú rojtok vannak rajtuk, akkor hajlamosak feltekeredni a forgófejre, ilyenkor a porszívó leáll, hogy ne tegyen kárt sem a tárgyban, se önmagában, a bekapcsoló gomb pirosan kezd villogni és hangjelzéssel jelez, illetve a mobiltelefonunkra is küld egy értesítést, hogy „bajba” került.

dsc06576.JPG

A bekapcsoló gomb mellett találhatjuk a töltés gombot, ilyenkor visszanavigál a dokkolójához majd rááll, hogy feltöltse magát. Attól függetlenül, hogy milyen távolságra van a dokkolótól, szintén a szenzorai segítségével talál rá. Érdekes nézni, ahogy a szoba egyik végéből elindítjuk a töltő gomb megnyomásával, ilyenkor lassan körbeforog, és ha nem talál jelet, 1-2 métert arrébb megy, majd addig teszi ezt, amíg rá nem lát a dokkolóra, onnan pedig nyert ügye van. Légvonalban körülbelül 4 méterre helyeztem el „L” alakban a töltőhöz viszonyítva, de nem sok idő kellett neki, hogy „haza találjon”. Természetesen, ha akadályokkal teletűzdelt helyiségben kell megtalálnia a töltőjét, akkor az több időt vesz igénybe. A ki/be kapcsoló gomb mellett találhatunk egy „spot clean” gombot, ez arra való, hogy ha letesszük egy helyre, akkor azon a területen egy 2-3 négyzetméteres sugarú körben kezd el takarítani, ez jó megoldás azoknak, akik épp a szoba egy részét szeretnék feltakarítani vagy csak a szőnyegüket szeretnék tisztává varázsolni.

A porszívóhoz kapunk felmosó fejet is, így porszívózás után fel is tudja törölni a padlót. Szerencsére nem folyik, nem csepeg, csak egy vékony víz réteg borítja utána a padlót. Én a tartályt langyos, mosószeres vízzel szoktam feltölteni, így nekem szinte semmi dolgom sincs, ha aznap ki kell takarítani az egyik helyiséget.

Készítettünk egy rövid videót, bemutatva a porszívó működését

 

Miben jobb, mint más porszívók?

 

Ez az eddigi legjobb porszívóm, ami a hosszú szálú szőnyegemet is ki tudja takarítani, úgy, hogy nem csak fekszenek vízszintesen a szőnyegem rojtjai, hanem látszik rajtuk, hogy végig forgatta a kefét rajtuk és a rojtjai kicsit felfele állnak. A mobiltelefonnal vezérelhető funkciók, a tudása, a rengeteg szenzor és érzékelő, amivel a lehető legjobb útvonalat találja meg a takarításhoz, az hibátlan. Nem úgy működik, mint az előző példányaim, hogy egy szobában akár 40 percig is kőröztek, hanem 15 perc alatt mindenhol kitakarít (természetesen ez szoba függő), ahová fizikailag befér vagy elér. Jelzi, hogy mekkora mértékű a kefék és szűrő elhasználódása, a telefonra értesítést küld, ha jelezni akar valamit.

 

De!

 

Azt ne várjuk, hogy azokat a területeket is ki fogja takarítani, ahová fizikailag nem fér be. Szekrény mögé, ágy alá, stb... és még port sem fog törölni helyettünk. Az 500$-os ár véleményem szerint nem az a kategória, amit bárki, bármikor rászánna egy robotporszívóra. Persze az új Audi A8 is drága, mégis fogunk vele találkozni az utakon. Én azt mondom, hogy mindenki a maga pénztárcájához mérten döntse el, hogy megéri-e neki vagy sem a Xiaomi legújabb termékének beszerezése. Nem rossz a roborock S50, sőt, az nem kifejezés mennyire jó lett. Én azt tanácsolom, ha szerettél volna robotporszívót vásárolni, akkor inkább gyűjts hozzá még egy kicsit és válaszd a Xiaomi-t, hiszen fényévekkel jobb, mint a többi kínai társa. Esetleg jó alternatíva lehet az első generáció tagja, hiszen azt majdnem féláron lehet megvásárolni és abban is benne van az LDS szenzor, amivel képes feltérképezni a szobát, viszont nincs benne felmosási lehetőség.

Mióta megvan, nem sűrűn láttam a régi porszívónkat… Ha valakinek egy olyan robotporszívót kellene ajánlanom, amiben megbízhat, és nem fogja szívni a fogát, hogy mégsem tudja azt, amit várt, a roborock S50-et őszintén tudnám ajánlani. Ha pedig nem szánsz rá akkora összeget, akkor az előző generáció is jó megoldás.

Szerencsére mindkét verzió megvásárolható EU Express szállítással, így nem kell áfát/vámot fizetnünk utána. Az EU Express szállítást ajánljuk China vagy HK raktárból, ami így áfa és vám mentes. Ezt a megrendelésre kattintva a Proceed to Checkout fülnél, a Priority Line/EU Express szállításnál választhatod ki.

1513247139967575_eredmeny.jpgA roborock S50 robotporszívót itt tekintheted meg

 

 

1513944564265610_eredmeny_1.jpgA Xiaomi első generációs porszívóját itt találod

 

 

 

 

  

Csatlakozz hozzánk, legyél te is Facebook oldalunk tagja, így mindig frissen tájékozódhatsz az új híreinkről és a kedvezményes akciókról!

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenamixiaomi.blog.hu/api/trackback/id/tr5813707090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.03.02. 06:10:24

Enyhén poros, kör alaprajzú üres termek takarítására akár alkalmasak is lehetnek ezek a robotporszívók, de valódi lakásokéra, amik tele vannak bútorokkal, kis zeg-zugokkal teljesen alkalmatlanok. Konzumidióta parasztvakítás.

Ugyan Nemár 2018.03.02. 06:10:32

Elég csábító, de a gyerek orrát nem lehet vele kiporszívózni... :-/

xiaomifan 2018.03.02. 06:15:36

@ébrenjáró: Gondolom nem használtál még robotporszívót és most nem a 30.000 forintos kategóriára gondolok. Persze ez is egy álláspont. De én örülök, hogy a 100nm-ből 90-et megcsinál és a maradék 10nm pedig az ágy, szekrények alatti kis zeg-zugok, amit sokszor még rendes porszívóval sem érek el. Így szerintem nem nevezhető feleslegesnek. Ki ne örülne annak, hogy nem kell előbányászni a porszívóját majd végigmenni az egész lakásokon? Hátrány? Persze van, de a kábeleimet nem a szoba közepén tárolom, hogy elakadjon benne.

xiaomifan 2018.03.02. 06:17:05

@Ugyan Nemár: Ilyen megoldással még nem találkoztam, de érdekes lehet :D

Bergyilkos Bohoc 2018.03.02. 08:05:47

Én is szkeptikus vagyok ezekkel a robotporszívókkal. Nálunk egy rakás olyan hely van, ahová nem tudna bemenni, de normális esetben mindig kitakarítok. Vagyis hiába csinálja meg a szoba 80%-át, ha végül így, is úgy is elő kell venni a hagyományos porszívót, hogy befejezzem a munkát.

Hegge Balázs 2018.03.02. 08:05:53

Hol lehet ilyet venni, és mennyiért?

xiaomifan 2018.03.02. 08:08:12

@Hegge Balázs: A cikk alján láthatod a két porszívó linkjét. Az EU EXPRESS szállítást ajánljuk, így áfa és vám mentesen rendelheted meg.

Csipyke 2018.03.02. 08:56:23

@ébrenjáró: nekem egy nagyon alap robotporszivon van, arra hasznalom, hogy a haloban az agy alatt feltakaritsak. A legnagyobb porcicakat is felszedi, imadom.

alalala 2018.03.02. 10:49:25

@Bergyilkos Bohoc: Az tény, hogy ugyan úgy fel kell rá készíteni a lakást, mint egy gyerekre. Nekem sokáig irobot volt és szerintem tök jól porszívózott, csak épp egyfolytában beszorult valahova. Elég lett volna azt a néhány darab problémás bútort lecserélni és akkor tényleg hiba nélkül végigtolta volna a lakást, de mivel amúgy is emeletes lakás volt, inkább a porszívót adtam el.
Persze kell a robotporszívó után takarítani, az enyém pl. felmosni sem tudott, de heti 3-4 söprögetést akkor is megspóroltam vele. Az meg azért nagy könnyítés volt, hogy minden nap úgy mentem haza, hogy nem volt morzsás meg koszos a padló.
Most, hogy olvastam ezt a cikket el is gondolkoztam megint egy ilyenen. A problémás bútoraim egy része eltűnt a lépcsővel együtt, hátha most nagyobb sikere lesz :)

2018.03.02. 10:49:27

Olyan robotot mutassatok már végre, ami hóvégén kölcsönad! XD

xiaomifan 2018.03.02. 10:55:55

@Dr. Trejo: Nekem most olyan verzió kellene, ami eltakarítja a havat! :D

xiaomifan 2018.03.02. 11:40:48

@hungeri: Domestost nem próbáltam. Lehet, hogy egy idő után elkezdené marni a műanyag tartályt. Én sima felmosó folyadék+víz kombóval szoktam használni.

megkeseredett 2018.03.02. 14:23:21

Nem szoktam erősen marketing "szagú" oldalakhoz hozzászólni, de itt most kivételt teszek és nem ok nélkül.
Nálunk kb. 150 br. nm (két szinten) van és hozzá közepesen intenzív tisztaságigény. Azaz eddig szinte naponta előkerült a porszívó, amivel legalább a leggyakrabban járt helyeken igyekeztünk fenntartani a recsegés mentes lépést.
Egy hete jött meg az S50 (több mint 1 hónap után), így hosszú távúnak nem mondanám a tapasztalatot. Eddig 1310 bejárt és takarított nm-t számolt össze. Tipikusan naponta egyszer járkál körbe, de valószínűleg lesz +1 köre hetente a felmosással.
A padló felület 90%-a parketta és burkolólap mivel padlófűtés van. Bár ez utóbbi alacsony hőfokon megy, így is jobb ha minél kevesebb por marad a padlón.
A lakás lakott, nem előkészített reklámotthon, bútorokkal, vezetékekkel, takarítás közben is néha átrendezett környezettel (odébb tolt szék, stb.). Szkeptikus voltam én is, de egy barátom pozitív tapasztalata miatt vágtam bele - és mert ha csak kicsit is segít, az nekünk már rengeteg idő megtakarítást jelent.
Meg kell mondjam, hogy nagyon pozitívan csalódtam a gépben. A lézeres feltérképezés és a gépet irányító "AI" hihetetlenül jó eredményeket produkálnak. A gép hatékonyan járja be a területet, kevés vargabetűvel, ahová fizikailag befér, oda betuszkolja magát. A lézerrel felméri a főbb határokat, de mindent "leellenőriz" a többi szenzorával is, így tényleg mindenhová eljut amit a képességei lehetővé tesznek. Lépcsőnél/korlát nélküli födémnél bár elsőre ijesztő, de tényleg nem esik le, biztonságosan takarítgatja a széleket. Eddig 3 alkalommal akadt el, a kanapé alá be tud olyan speciális szögben menni, hogy egy akadály miatt a kerekei nehezen érnek le, de közben a felső része beszorulhat. Ahol nincs ilyen speciális helyzet (közel 1,5cm magas akadály ami pont olyan széles, hogy mindkét szélén lelógnak a kerekei és közben be tud szorulni a teteje), onnan kidolgozza magát - még egészen komoly vezeték-tekervényekből is kijött már.
2 alkalommal pedig "megevett" valamit és azért szólt - földön hagyott rongy és egy USB kábel voltak az áldozatok. Semmi bajuk nem lett, ahogy a porszívónak sem, gyorsan abbahagyja ilyenkor.
Érzésre a nem gagyi, pár éves és a korábbiaknál sokkal jobb (Miele) porszívónál sokkal hatékonyabb, előzőleg rendesen felporszívózott padlóról is összeszed 1-2 maréknyi tömörített pormacskát. Nemhogy kevesebb, de a napi takarítási rutinnál sokkal több helyre jut el és ott sokkal szebben takarít.
Naponta elindítva kb. 100-110nm-t jár be (ez a nettó alapterület közel 90%-a), ahová ez nem jut el, oda a legtöbb helyen a porszívó feje sem fér be és csak bútor tologatással emelgetéssel takarítható.
A feltörlést én csak tiszta vízzel csinálom (semmilyen mosószert nem javasol a felhasználói kézikönyv), hetente egyszer úgy látom elég is lesz. Hacsak nem valami kizárólag vegyszerrel eltávolítható cucc kerül a padlóra, szerintem a felmosót sem fogjuk elővenni egyhamar.
A karbantartására viszont figyelni kell. Éppen tegnap kezdett furán mozogni, kicsit esetlegesebb lett az eddigi szép és kiszámítható mintázata. Ma megnéztem, beporosodott az oldaltávolság/fal érzékelő talán ultrahangos szenzora. Szóval előfordulhat, hogy az ajánlottnál gyakrabban kell ránézni, nálunk ez azt jelenti, hogy legkésőbb egy héten egyszer ha minden nap mindenhol körbemegy.
Az első napokban egy teljes kör eredménye kb. 3-4 maréknyi tömörített pormacska volt, mostanra kb. 1 maréknyi. Mindezt csillogóan tisztának látszó padlóról szedi össze.
A kör alakja ellenére természetesen eljut a sarkokba és a falak/bútorlábak mentén is szépen dolgozik, hiszen az oldalkefével besöpri a koszt a szívórészbe - és úgy mozog, hogy minden ilyen helyet az oldalkefével is végigsimítson.
Ahol a hagyományos erős porszívó jobb lehet, azok a vastag, hosszú szálú szőnyegek - de ahhoz az kell, hogy ugyanúgy naponta ki legyenek azok is porszívózva, mert ha csak hetente egyszer jut rá idő, akkor már ez a napi végigjárással és végigkeféléssel megint csak nagyobb tisztaságot tud produkálni.
Összességében az erős szkepticizmusom ellenére azt kell mondjam, hogy a technológia elérte azt a szintet amivel már tényleg hatékony autonóm padlótakarító eszköz készíthető, ami valós időt takarít meg és ténylegesen segít a lakás tisztán tartásában. A porallergiásokról nem is beszélve...

Lyle Scott 2018.03.02. 15:09:53

@ébrenjáró: Szia! Nekem az első-generációs Xiaomi Roborock van. Lakótelepi lakás. 5 perc alatt úgy rendezek mindent, hogy simán elférjen mindenhol. Felveszem a rongyszőnyegeket, előtte kirázom. A székeket felrakom az asztalra. Igazából már minden kábelt úgy rendeztem, hogy ne legyen probléma velük. Profin kitakarítja a lakást, de nem elégszem meg vele. Átrendezem a fotelt, meg amit még kell és újraindítom, hogy másodszorra is takarítson fel.

megkeseredett 2018.03.02. 15:09:56

@Dr. Trejo: Van már ilyen, ATM, ha van valami jó kis folyószámlahiteled hozzá. Olcsónak mondjuk az sem olcsó... :)

megkeseredett 2018.03.02. 15:10:00

@ébrenjáró: Csak próbáld ki, meg fogsz lepődni. Vagy tapasztalatból beszélsz?

megkeseredett 2018.03.02. 15:10:03

@xiaomifan: Pontosabban lesz rajta Vám és ÁFA (nem csempészik be :) ), csak éppen az EU-ba egy nálunk lényegesen alacsonyabb vámot és ÁFÁt alkalmazó országon keresztül hozzák be és ott rendezik ezeket a tételeket.
süti beállítások módosítása